Adam i Eva aquarel·la (1980)

ADAM I EVA aquarel·la (1980)

En aquesta pàgina volem mostrar els dibuixos i pintures que va fer en Primi,

vinculats a l’aprenentatge tradicional de les Escoles d’Art.

Veurem bàsicament tres tipus d’obres:

1  Dibuixos que reprodueixen guixos i dibuixos de figura nua del natural

2  Estudis a l’oli de bodegó i de figura

3  Projectes vinculats a assignatures de la Facultat

Les escoles que han estat l’origen i el marc d’aquesta producció dins els seu programa acadèmic son bàsicament el Cercle de Belles Arts de Lleida i la Facultat de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona.

ADAM I EVA esbós (1980)

ADAM I EVA esbós (1980)

De la Facultat de Belles Arts de Barcelona, tenim estudis de bodegons a l’oli del curs preparatori del Pla Antic, del 1979, estudis a l’oli de figura, possiblement del 1980,  esbossos i pintures per a l’assignatura de Procediments Pictòrics amb Antoni Pedrola, on veiem aplicades diferents tècniques, i també un important gruix de dibuixos de nu del natural que mostren diferents intencions gràfiques i que possiblement estiguin fets entre el 1978 i el 1982.

Els dibuixos

Venus (1981)

VENUS  (1981)

Els primers dibuixos que estan fets en un marc plenament artístic, son dos exercicis de guixos fets en el Cercle de Belles Arts de Lleida el 1973 -quan tenia 19 anys-  amb plantejament resolutius molt diferenciats.  De la mateixa escola tenim dibuixos d’algunes estàtues i apunts de nu del natural, del 1981, on investiga diferents resolucions gràfiques.

La resta son  dibuixos de nu fets bàsicament del natural i els situem entre 1979 i 1982, fets possiblement tant a la Facultat de Belles Arts de Barcelona com al Cercle de Belles Arts de Lleida. En aquests dibuixos podem diferenciar bàsicament dues tendències respecte el domini de la línia o de línia i taca:

  • En el primer grup la tendència bàsica és en el domini de la línia simplificadora, estructura geomètrica, recursos de taca comptats, amb difuminats ocasionals o ús de trama. Les tècniques més emprades el llapis, ocasionalment el pinzell.
  • En el segon grup, possiblement el més recent, es busca més el gest, el ritme, el moviment.  És un tractament més de línia i taca.  La línia és més ondulada i corba, i les taques poden ser planes o bé ressegueixen orgànicament el volum i la foscor de la posició.  En alguns d’aquests últims, trobem una resolució decorativa del fons, integrant els ritmes de fons i figura.   Respecte les tècniques predomina el llapis gras i les ceres, en alguns casos de colors, aplicades com a línia i com a taca sobre papers de diferents tonalitats.

Entre els professors de Dibuix esmentem Manuel Ruiz Ortega.

Els estudis a l’oli

Bodegó (1979)

BODEGÓ  (1979)

Aquest petit grup d’estudis està vinculat a les assignatures de pintura, en els primers cursos prenent com a referent els objectes –bodegò- i després la figura nua. El que veiem son petits estudis de taca, clar i fosc sobre fusta. Podem vincular aquests estudis amb l’assignatura de Pintura i els mestres Alberto Carroggio,  Galià i M. Quílez.

Projectes i pintures per a l’assignatura de Procediments Murals

En el marc de l’assignatura de Procediments Murals, dirigida pel professor Antoni Pedrola en el curs 1979-80, trobem alguns esbossos i proves previs a obres definitives que aplicaven algunes de les tècniques que varem aprendre, com el tremp de caseïna o l’aquarel·la feta per nosaltres mateixos.  En aquest grup d’obres sembla que el tema bàsic és la recreació d’un tipus d’Adam i d’Eva, així com diferents escenes amb els dos personatges.

Pintura Mural Terrat C/ Poeta Cabanyes

PINTURA MURAL  terrat C/ Poeta Cabanyes

Conservem dibuixos dels esbossos i  fotografies de la pintura mural que va realitzar durant aquest curs en el mur de la terrassa d’on vivia en aquell temps, en el Carrer Poeta Cabanyes del barri del Poble Sec de Barcelona.

El fet que la condició bàsica fos l’aplicació del procediment o tècnica pictòrica estudiat, donava als alumnes un gran marge de llibertat per a treballar amb temàtiques y estils paral·lels a l’ensenyament acadèmic.

Text: Rosa Capell